Hoe help je je kind of tiener zich online veilig te gedragen? (6 - 16 jaar)

Wanneer zijn media geschikt voor je kind?

Een mediaproduct is geschikt voor je kind als het om te beginnen niet schadelijk is. Kijkwijzer (voor films en tv) en Pegi (voor games) kunnen je iets vertellen over de schadelijkheid van het product. Bij games of films en tv-programma’s zie je een leeftijdsaanduiding, je kunt deze ook altijd opzoeken via Kijkwijzer.nl. Ook zie je een plaatje (icoontje) dat aangeeft waardoor deze leeftijd bepaald is. Een programma kan bijvoorbeeld een 12 krijgen - niet geschikt voor kinderen onder de 12 - op basis van angst (het spinnetje), geweld (de vuist) of seks (de voetjes). 

 

 

Past het product bij jouw kind en jullie levensovertuiging?

Dat een mediaproduct niet schadelijk is, maakt het nog niet meteen geschikt voor jouw kind. Wat ook meespeelt is of je als ouders vindt dat het product past bij je kind. Jij kunt bijvoorbeeld vinden dat het onderwerp niet geschikt is voor de leeftijd van jouw kind, of je weet dat je kind er niet in geïnteresseerd is. Tot slot moet het product ook passen bij jullie levensovertuiging en jullie eigen waarden en normen. Daar zegt Kijkwijzer natuurlijk niets over.

 

Opvoeden met Kijkwijzer

Op internet kunnen kinderen en jongeren allerlei sites bezoeken waar geen Kijkwijzer voor geldt. Dat betekent dat je met je kind moet praten over de schadelijkheid van media. Voed je vanaf het begin op met Kijkwijzer, dan leert een kind ook zelf beoordelen wat hij ziet. Soms gebruiken kinderen de icoontjes ook voor zichzelf als waarschuwing. Kinderen willen namelijk vaak helemaal niet iets zien waar ze van schrikken. En op te veel geweld of seks - waar ze nog niet aan toe zijn - zitten ze vaak ook niet te wachten.

 

Meeste risico’s door onveilig gedrag via sociale media

Kijkwijzer beschermt, en je kunt bovendien ook nog software installeren die schadelijke inhoud in de browser weg filtert zoals YourSafetynet of Kliksafe. Maar het grootste gevaar is eigenlijk het gedrag van jouw kind zelf. Daarom is het belangrijk om daar ook over praten.

Zo help jij je kind zich veilig te gedragen: Vertel wat jouw normen en waarden zijn. Vertel vooral ook wat je kind wel mag (doen). Basisschoolkinderen moet je nog helpen door te laten zien waar ze goede en leuke apps en sites kunnen vinden. Vertel je kind dat het zich online netjes moet gedragen en leg ook uit wat dat dan precies is: niet schelden, niet pesten, vriendelijk blijven, anderen helpen als je dat kunt, of hulp zoeken als iemand gepest wordt en je zelf niet kunt helpen. Vertel je kind dat het geen foto’s of filmpjes moeten doorsturen waarin te zien is dat iemand gepest wordt. Het zelfde geldt voor foto’s en filmpjes van iemand die zich (half) heeft uitgekleed. Vertel dat je kind altijd bij jou terecht kan als het hulp nodig heeft. Bespreek met wie je kind zou kunnen praten als het niet naar jou durft gaan. Leg uit waar je kind online hulp kan krijgen als dat nodig is. Waar kunnen jongeren zelf (anoniem) om hulp vragen? Sense: Met vragen over of problemen met seks kunnen jongeren bellen naar Sense: 0900 - 402 4020. Kijk voor meer informatie op Sense.info. HelpWanted: Voor hulp bij naaktfoto’s online (sexting), het melden van kinderporno of andere vormen van misbruik, kunnen ze naar Helpwanted.nl. Meldknop.nl: Directe toegang tot hulp en informatie over pesten, oplichting en andere vervelende situaties waar je online in terecht kunt komen. Zie Meldknop.nl. Kindertelefoon: Kinderen én tieners tot 18 jaar kunnen tot slot ook anoniem bellen of chatten met de Kindertelefoon: Kindertelefoon.nl. Of het nu gaat om pesten, problemen thuis, ruzie met vrienden of onzekerheid over je lichaam, je vindt een luisterend oor bij de Kindertelefoon.

 

Meer weten?

De website van Kijkwijzer.nl geeft veel informatie. Er is ook een kinderversie van Kijkwijzer. Kinderen vinden hier uitleg van Kijkwijzer en PEGI, antwoord op vragen en een film- en gameagenda met tips. Ze kunnen daarnaast zelf films, games en tv-programma’s beoordelen. Zie: Kijkwijzer.nl/kids. Op Opvoeden.nl vind je meer informatie over mediaopvoeding per leeftijd ingedeeld: baby, peuter, basisschoolkind en puber. Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht. Er bestaan ook veel andere sites die je meer kunnen vertellen over de online risico’s waar je kind dagelijks mee te maken krijgt. Je vindt daar veel extra informatie over dit onderwerp.

 

Dit zijn de belangrijkste:

www.Veiliginternetten.nl

www.Mijnkindonline.nl

www.Mediaopvoeding.nl  

www.Mediawijsheid.nl