Donatie voor kinderzwerfboekstation Epemaskoalle

 

 

De stationschefs van kinderzwerfboekstation De Fijfskaar in Sint Jabik hebben 100 kinderboeken gedoneerd aan het nieuwste kinderzwerfboekstation in Fryslân: de Epemaskoalle in Ysbrechtum. Van de 100 kinderboeken zijn 35 in het Frysk en 65 in het Nederlands geschreven. Op donderdag 2 juni 2016, vlak voor de zomervakantie, opende dit nieuwe zwerfboekenstation. Het totaal aantal kinderzwerfboekstations in Fryslân is nu 27!

 

                                                                                                

 

Kinderzwerfboeken zijn boeken die kinderen en jongeren gratis kunnen meenemen om te lezen én daarna weer door te geven. Na het lezen kan het boek teruggezet worden in hetzelfde kinderzwerfboekstation, maar het boek doorgeven aan een ander óf op een plek neerleggen waar een ander kind het vindt, is nóg leuker. Zo zwerft het leesboek van jonge lezer naar jonge lezer.

 

Stationschef

Ieder kinderzwerfboekstation wordt beheerd door een of twee stationschefs. Het station in de Epemaskoalle wordt beheerd door juf Jeltsje Alma. De gedoneerde boeken voor de start van het nieuwe station, zijn verzameld door de stationschefs van de boekenkast in sportcomplex De Fijfskaar in Sint Jabik. De stationschefs Gerry Valkema en Forina van der Zee vragen continue familieleden, buren, collega’s, vriendinnen et cetera óf ze nog kinderboeken hebben die een tweede leven kunnen krijgen binnen het boekenproject. Door onder andere een flyeractie in Sint Jabik hebben veel dorpsgenoten, hun ongebruikte kinderboeken ingeleverd bij Gerry. Ook heeft zij een enorme stapel onverkochte kinderboeken gekregen na de jaarlijkse ‘rommelmarkt’ van de kaatsvereniging én krijgt Gerry regelmatig gratis boeken mee van de kringloopwinkel in Sint Anne.

 

Wie graag zijn of haar kinderboeken doorgeeft via de boekenkast in de Epemaskoalle, kan de kinderboeken kwijt bij juf Petra Bruinsma.

 

Geen bibliotheek

Een kinderzwerfboekstation is geen bibliotheek. Het is een laagdrempelige en leuke manier om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met boeken. Een kinderzwerfboek is daarmee een promotiemiddel en visitekaartje. Stél een kind krijgt daarmee de smaak van (voor)lezen te pakken… en hij of zij wordt lid van een bibliotheek en/of vraagt boeken op de verjaardag… Dan heeft het kinderzwerfboek het ultieme doel bereikt!

 

   

Code

Kinderzwerfboeken zijn te herkennen aan een sticker op de voorkant en aan de binnenkant van het boek. Een boek dat als zwerfboek ingeschreven is op www.kinderzwerfboek.nl, heeft een uniek nummer dat op de sticker aan de binnenkant van het boek staat. Wanneer de vinders van een zwerfboek op de site aangeven wáár zij het boek hebben gevonden, is de zwerftocht van een boek helemaal te volgen. Het invoeren van een kinderzwerfboek op de website www.kinderzwerfboek.nl kan iedereen doen.

 

Nationaal Fonds Kinderhulp

Het project Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Het fonds vindt, dat er boeken moeten zijn voor álle kinderen. Lezen is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van ieder kind. In Fryslân zijn 27 kinderzwerfboekstations. Naast het station in Ysbrechtum is er een op Terschelling en Ameland én in Akkrum, Buitenpost, Drachten, Dronryp, Heerenveen, Koudum, Oranjewoud, Sint Jabik, Sneek, Ternaard, Witmarsum, twee in Balk, twee in Franeker, vier in Grou, twee in Oudega (Smallingerland) en drie in Leeuwarden.

Voor meer informatie en de adressen van Kinderzwerfboekstations: www.kinderzwerfboek.nl

Nieuws over het kinderzwerfboekstation in De Fijfskaar is te volgen op Twitter: @Station5Skaar